30 Mayıs 2013 Perşembe

2. hafta 5. gün

gece boyu yarı uyur yarı uyanık çalıştım. çok yorgunum. bitkinim. artık çok sıkıldım bu tempodan..

KAHVALTI: 09:50 civarı iki yumurtadan bol pul biberli çırpılmış yumurta, 10 badem, 2 çiğ kaju, 1 dilim kepekli ekmek

ÖĞLE: peynir, domates, salatalık, badem, zeytin, kepek ekmekle aceleye gelmiş bir ikindi kahvaltısı.

AKŞAM: kardeşimin mezuniyet töreninden sonra hep beraber yemek yedik dışarda. çöp şiş (yağsız kısımları), yeşillik, iki büyük bardak ayran, iki avuç içi genişliğinde lavaş. ortaya gelen frambuazlı pastadan 3 çatal.

suyu hatırlamıyorum. spor yok. (salı günü yazıyorum cumanın postunu..)

30'a 2 gün kala bana gelsin bu!

3 haziran

insan kaçtıkça değil yüzleştikçe rahatlıyor, orası kesin. bugün danışmanımla "tekrar" tarih belirledik, pazartesi en geç salı önemli bir yetiştirmem var ama durumla ve kişiyle yüzleşmek, ecel terleri dökmekten bin kat daha iyi. perşembe, cuma, cumartesi, pazar insanüstü çabala ve kurtul! hadi!

29 Mayıs 2013 Çarşamba

2. hafta 4. gün

7 civarı kalktım. 8 civarı bir bardak suyla ilacımı içtim.

Dünden sonra bugün dengelemeyi istiyorum.

KAHVLATI: 8:45 civarı 1 kayısılı activia (içine tarçın katılmış), 9 badem, 7 çiğ badem.

ARA: 2 çiğ kaju, 2 gün kurusu

ÖĞLE: 13:35 civarı 1 kase mercimek çorbası, 1 hellimli karışık salata

ARA: 1 kayısılı activia (içine tarçın katılmış) (16:30 civarı)

AKŞAM: 1 küçük tabak zeytinyağlı taze fasulye (21:10 civarı)

Fiziksel aktivite: 7:45'te mesaiye başladım, 17:15' kadar klasik ofis, öğle yemeğini bile odamda yedim. o derece hareketsiz.
Akşam 1sa 15 dk açıkhavada tempolu yürüyüş yaptım ama tüm gün ofiste hareketsiz olunca bu bile yeterliymiş gibi gelmiyor maalesef.

Sıvı miktarı: 3 kupa yeşil çay,1litre su

kadınsal mevzular

Bunu buraya yazıp yazmamakta kararsız kaldım ama zihnimde kiloyla ve istediğim görüntüde olmamakla ilişkilendirdiğim için yazmaya karar verdim. Sabah eşim işe giderken ben de kütüphaneye geçiyordum, üstümde eşofman altı spor ayakkabı, dağınık topuz saçım bolca kitap ve laptop'ımla. Tatlım neden böyle giyindin çok bıraktın kendini o eski bakımlı D. nerede dedi? Öyle kibar ve usturuplu söyledi ki içten içe bozulmama rağmen ona kızamadım. Biz birlikte olmaya başladığımız ve öncesinde beni her zaman ortama göre şık giyinmiş, hafif de olsa makyajlı, saçı başı düzgün görmüş bir insan olarak son zamanlardaki hallerimi garipsemesini yadırgamıyorum. Giyinmenin sosyal ve kişisel ifade yöntemi yönü kalmadı resmen rahatlık ve örtünme amaçlı giyiniyorum ki benim gibi bu işe hatta felsefesine ve tarihine meraklı dünyanın belli başlı yerlerinde ne var merak eden, (asla övünmek için söylemiyorum bir nevi beynimde çöplük) kozmetik, dermo kozmetik bilgisi fazla biri için şu halim resmen berbat.. Duş, diş fırçalama bir kot bir bluz. Bundan mutlu olan ve yeterli gören için hiç sorun değil ama ben böyle ben değilim, çevrem de söylüyor. Eski çalışma arkadaşlarım, yakın arkadaşlarım, ailem, sevgilim! İşler yoğunken (hayatımın en yoğun dönemlerinden biri ki 1 aya geçecek) kendimi bırakmam bende alışkanlık oldu. Nasıl şevkle hazırlanılır unuttum bile. Bir de evlilik hazırlıkları ve evliliğin maddi sorumluluklarıyla eski harcama kalemlerimi kısayım derken (cilt bakımı, kuaför, alışveriş) iyice savruk bir tip oldum çıktım. Ortam neden yok benim? Ya kredi kartlarını şişirir, son kuruşuma kadar maaşımı harcar abartırım ya da tasarrufu daha doğrusu ekonomik modu bahane eder kenara çekilirim. Hiiiiiç doğru bir alışkanlık değil.. Bunları hiç takmayıp sonradan keşfeden ve ne yapacağını nasıl yapacağını bilmeyen kızlar gibi durumun farkında ama nerden başlayacağım sorusuyla ortadayım. Kilo aldım bu kiloyla yeni kıyafet almam kafamın sonucu heeeep aynı şeyleri giyiyorum..

Elimdeki işlerin bugünkü kısmını bitirip bir şeyler düşünsem iyi olacak. Cidden iyi..

1. HAFTA RAPORU

her haftanın bitimiyle o haftayı değerlendiren bir rapor yazacağım. çünkü bu spor ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinme süresini, alışkanlığın yerleşeceği 10 haftalık bir program üzerinden değerlendiriyorum ve haftalarımı yorumlamak hedefin neresindeyim, ne yapıyorum, ne yapmalıyım konusunda bana fikir verecek.


  • 1. hafta tam 6 gün yürüyüş yapmışım. bunlardan biri 35 dkika ile çok kısa süreli kalsa da hafta da 6 gün yürümüş olmak çok başarılı.
  • ilk gün dışında 1,5 litre suyun altına hiç düşmemişim. çok iyi.
  • karbonatlı su miktarı da iyi.
  • kaçamak yok, yeme krizi yok.
  • regl haftam olmasına rağmen bunu bahane edip saçmalamadım (olması gereken de bu :) )
İlk haftayı çok başarılı buldum! Aferin bana! :) İşte bundan 10 kere yapınca güzel sonuçlar vücuda gelecek. :P

2. hafta 3. gün

Sabah 7'de zombie gibi uyandım yine. Taş çatlasın 23:30'da uyuyup bu kadar zor uyanmak.. Ben de eşim de. Üstelik sigara içmiyoruz, akşam spordan sonra tv bile izlemedik sadece bir şeyler okuduk yani kalitesiz uyku için uyaran da yok, sabah gürültüye de uyanmadık, alarma kalktık, yani belirlediğimiz saate. Bilmiyorum hala mı mevsim geçişi yoksa bir detoks falan mı yapmak lazım? İçki de içmiyoruz bayağıdır ama bu eve taşındık taşınalı zor uyanıyoruz..

7:30 arası bir bardak suyla ilacımı içtim.

09:45 gibi kahvaltımı yaptım.

KAHVALTI: 2 yumurtadan çırpılmış yumurta, 13 badem, 1 kuru erik, 1,5 çorba kaşığı süzme yoğurt, 4-5 zeytin, domates, salatalık, 1,5 dilim kepek ekmek (bugün sıkı bir kahvaltı yaptım, değişiklik iyidir)

Bugün çok su içmem lazım çooook! :)

ÖĞLE: 1 tabak zeytinyağlı taze fasulye, 2 kaşık süzme yoğurt

ARA: 3 gün kurusu, çeyrek avuç çiğ badem

AKŞAM: 1,5 tabak taze fasulye, 1 tabak kabak (içinde patates de varmış) fırın mücver, 1 kaşık süzme yoğurt (ÖZETLE SAÇMALAMA)

çalışırken yetişmeyecek işlerin kaygısı ile acıkan karnım birleşti, çok hoş oldu..

Bu gereksiz çok miktarda yiyecekten sonra saat 8'de iş için PC başında olmam gerektiğinden 15 dakikalığına dışarı çıktım, site civarında yürüdüm, 6. kata 2 kere çıkıp indim. Şimdi bunu saçma sapan yiyeceğimi ilk anladığımda yapsaydım şu anki suçluluk duygumdan eser kalmayacaktı. Kendime yediklerinin zararsız doğru seçenekler olması kadar (ki mücver öyle bile değil) porsiyon kontrolunun de ne kadar önemli olduğunu öğretmeliyim..

Sıvı: 1,5 litre su, 2 büyük kupa yeşil çay, 500 ml maydanoz suyu (limon katılmış)


27 Mayıs 2013 Pazartesi

2. hafta 2. gün

1 gibi yattım. dayanamadım pek oturmaya. sabah da zombie gibi kalktım, aceleyle bir duş aldım. yanımda getireceğim activia'ları ve bademleri evde unuttum.
ofise gelince 8 gibi bir bardak suyla ilaç içtim.

9'a doğru da eldeki imkanlarla kahvaltı yaptım.
KAHVALTI: 3 tane üzerine zeytin ezmesi sürülmüş etiform mısır ve pirinç patlağı.

Öyle anormal bir yoğunluğum var ki ne evle ilgilenebiliyorum, ne kendimle. Spor yapacağım vakit resmen işten çalmak olacağı için dün spor yapamadım. yani masadan kalktım tv izledim şunu bunu yaptım da spora vakit ayıramadım durumu yok. yemek hazırladığım, wc'ye gittiğim vb anlar dışında hep masa başındaydım, çalışıyordum.   maalesef bir süre böyle gözüküyor..

ARA: 1 kuru kayısı, 2,5 etiform pirinç patlağı

ÖĞLE: 1 mercimek çorbası, 1 hellimli salata

ARA: çeyrek avuç karışık çiğ kaju ve badem,2-3 kuru erik

Fiziksel aktivite: Sabah 8'de ofise geldim, 16:40'ta çıkacağım birazdan ve şu saate kadar PC başında çalıştım, derse girdim, wc'ye gittim, mutfaktan su ve yeşil çay aldım. Durumum budur yani. :) demiştim işten çıkarken ama eve giderken madem eşimin halı saha maçı var beni de yakınlardaki parkta bıraksın, yürüyeyim fikri geldi aklıma. 85 dakika açıkhavada tempolu yürüdüm. bacaklarım zorlandı resmen, akşam evde çalışacaktım hiç çalışamadım ama yürüyüş çok iyi hissettirdi.

AKŞAM: 9 civarı yiyebildim yürüyüşten dönüp hazırladım vs. 1 büyük kabaktan yapılmış zoodle! :) Bu kadar ferah pratik ve lezzetli bir şey olamaz. 1 sade activia.

Sıvı alımı: 1 litre civarı (çok yetersiz maalesef)

Alkali mi asit mi meselesi?

Alkali diyet benim yaklaşık bir yıldır duyduğum bir beslenme anlayışı. Temel olarak vücutta asidik olan gıdaların bizi sağlıksız yaptığı, kilo aldırdığını, amacımızın alkali olmak olmasını gerektiğini savunan bir diyet. İngilizcede pek çok yayın var, türkçede benim bildiğim tek kaynak http://alkalidiyet.com/ sitesinin sahibi tıp doktoru Ayşegül Çoruhlu'nun kitabı Alkali Diyet. Ben kitabı aldım ancak tez yüzünden vaktim yok üstün körü bakıyorum o yüzden kısıtlı bilgiyle kimseyi eksik ya da yanlış yönlendirmek istemem. Ben bana yorum bırakan sevgili Nuray'ın sorusu üzerine, karbonatlı su içme nedenime açıklık getireceğim.

Vücudumuzu asidik yapan gıdalara karşı şunları öneriyor Ayşegül Çoruh:


  1. Karbonat katılmış (eczanelerde satılan ingiliz karbonatı, ben 3 tl'ye aldım bir paketini eczaneden) su içmek. 1 litre suya yarım çay kaşığı karbonatı veriyor ölçü olarak.
  2. 20 kilo için 1 litre su içmek. yani 60 kiloysan 3 litre su. ben bunu pek mümkün bulmuyorum. ben 72 kiloyum asla 3,5 litre su içemem, içmem, hem böbreklerim için çekinirim hem de hem çalışma hem sosyal hayat açısından tüm günümü wc'de geçiremem. :) Ben 2,5 litre su içmeyi hedefliyorum, bence gayet güzel bir hedef.
  3. Suyu yemekten en az 30 dk, yemekten de en az 2 saat sonra için diyor Çoruhlu. buna da mümkün olduğu kadarıyla uymaya çalışıyorum.
  4. Sabah kalkınca ve gece yatmadan ilk işiniz 1 bardak alkali su içmek olsun diyor Çoruhlu.
  5. Aç karna olmadığı sürece limon sıkılmış suyu da öneriyor. Limon asitli bir gıda ancak vücutta alkali oluyormuş. Aç karna içmeyin ki iyice acıktırmasın diyor.
Genel olarak alkali diyetin sıvı alımıyla ve alkali suyla ilgili kuralları böyle ama bu alkali diyetin sadece bir parçası, pek çok kural var içinde. Ben hem kitabın diğer bölümlerini henüz hakkıyla okumadığımdan hem de şu anda işte çok yoğun olduğumdan henüz blogda yer veremeyeceğim.

2. hafta 1. gün

1 haftayı güzel geçirmenin gurur ve mutluluğuyla merhaba!

Sabah tartıldım: 72.1 çıktım! Çok mutluyum! Sağlıklı beslenmek, suyu arttırmak (hala yeterli değil) ve fiziksel aktivitemi arttırarak neredeyse 3 kilo eksik çıktım tartıda! :)

Tanita'mın yağ ölçümüne hala güvenemediğim için onları paylaşmıyorum henüz.

Sabah ciddi bir başağrısıyla uyandım, izin aldım, bugün evden çalışacağım, inşaat gürültüleri eşliğinde maalesef.. Neyse çok güzel bir sonuca uyandım!

10:00 gibi karbonatlı suyumu ve ilacımı içtim.

KAHVALTI: 2 wasa, çeyrek avuç çiğ kaju, 1tam+2 yumurta beyazı ve baharatlarla hazırlanmış çırpılmış yumurta.

ARA: 1 orta boy muz, 1 sade activia (muzu ezip activia ile karıştırdım çok güzel oldu), 5 badem.

2. ANA ÖĞÜN (akşam yemeği saatinde yedim ondan öğle yazmıyorum): 3 ızgara köfte, acısos ve hardal eşliğinde, 2 wasa, 1 orta boy salata kasesi buharda pişmiş karnıbahar üzerine 1 sade activia, bol pul biber, azıcık zeytinyağı.

Sıvı alımı : 3 kupa yaseminli yeşil çay, 1,5 litre su (hepsi karbonatlı)

Fiziksel aktivite: Gün içinde hareketli olmayı önemsiyorum bugün iş nedeniyle bol kol ve sırt ağrısıyla durmadan pc başında geçti. son iki günde 50 word sayfası yazı yazdım sanırım.. Bu da sandalyeye yapışık bir gün demek. Arada kalkıp evin içinde dolaşıyorum arada bacaklarım açılsın diye. Bunu aktivite diye yazmıyorum aktivitesizlik olarak not düşüyorum. :)

ARA: 23:00'te sırf daha oturup çalışmam gerektiği için ve acıktığımdan ara öğün yaptım, resmen glikoz kafamı çalıştırsın diye. tee allahım ya.. bir dilim ananas (kafam çalışsın belim incelsin), 1 büyük tatlı kaşığı sade activia (aman insülin mantıklı salgılansın), 2 çiğ badem (aman ananasın şekerini dengelesin) gülüyorum halime.

Vitaminler: 1 centrum, 1 ginseng


26 Mayıs 2013 Pazar

Bilançomsu hedefimsi karalamalar

  • Yürüyüş düzenli yapıldığında ciddi fark yaratıyor, şimdiden hissediyorum.
  • Leslie 5 mil benim çok terleyerek ama havada karada yaptığım bir kardio çalışması onu tekrar rutine sokmanın vaktidir.
  • Jillian'dan sevgili Aslı çok fayda görmüş, ben bir ara yaptğımda ben de etkili olacağı izlenimine kapılmıştım. Jillian'ı da haftada 4-5 gün yapmak yeni hedefim.
  • Squat! IG'deki öncesi sonrası fotoğraflarında kalçada yarattığı fark inanılmaz, 35+40+45+Dinlen+50+55+60 şeklinde 7 günlük programa yarın başlıyorum. 
  • Selülit ve çatlaklar.. Standart vücut fırçalama, peeling ve selülit kremi ile topuktan karna masaj. Her gün! Spor öncesi ve sonrası!
  • Çatlaklar için yatmadan bio oil sürme..
  • Karbonatlı suda 2,5 litrenin altına düşmeme.
  • Kampüste ya da annemlerin orada her gün minimum 45 dakika açıkhavada yürüyüş. 
  • Merdiven buldukça mana aramadan inip çıkmak!
  • Yatmadan her gece zavallı bacaklarım için kremle masaj. 
  • Gün aşırı tüm egzersiz programından bağımsız olarak karın ve kol çalışmak. Bir gün karın bir gün kol gibi. 
buraya yazınca çok takık göründü farkındayım ama realite bu zaten, bedenimdeki iyileştirilebilir ama şu anda kendini salmış her bir noktaya çok takığım. ben efor sarfedeyim de sonuca bakarız. ;)

zaten hem bloga düzenli olarak yaptıklarımı ve hedeflerimi yazmamdaki amaç kendimi disipline etmek ve amaç uğruna emek verme disiplinini kazanmak. her gün selülitime, çatlağıma, bıngıl bıngıl koluma, yer çekimine yenik düşmeye başlayan popoma bakıp üzüleceğime (cidden üzülüyorum neden kendime dikkat etmiyorum bu yaşta ne hale geldim diye) yapmam gerekenleri yapıp, süre kısıtı olmadan güzel sonuçlar almak istiyorum. Süre kısıtı olmamasından kastım, yaza/tatile (temmuz sonuna) bu selülitler bitmez, çatlaklar gitmez, her şey istediğim noktaya gelmez ama çok daha iyi noktaya gelir, aldığım sonuçlar tatilde moral olur bana, inancımı tazeler ve sonrasında devam edince istediğim şeylere ulaşırım.

Koydum kafaya.

1. hafta 7. Gün

7:25'te inşaat gürültüsüyle uyanma. sinir bozucu rutinimiz.. 8 gibi suyumla ilacımı içtim. çok az da olsa hipotiroid var bende.

8:45 gibi pratik kahvaltı.
KAHVALTI: 1 kayısılı activia (toz tarçık bitmiş çubuk tarçın attım-iyimserliğime sağlık-bir etkisi olmadı tabii ki), 3 malta eriği, 3 ceviz içi

Erken kalkmanın tek avantajı kalktığımdan beri çalışmam. Benim için çok önemli önümdeki 2 hafta.

Bugün tüm gün, gece çalışmayı, ikindiden sonra Leslie 5 mil ve Jillian Michaels 30 Day Shred Level 1 yapmayı planlıyorum. Belki çok bunalırsam eşimle yürüyüşe çıkarız. Hatta bunalmasak bile açıkhavada yapılan egzersiz gibisi yok, akşamüstü yürüsek şahane olacak.. Gün sonunda da gelip raporumu vereceğim. :)

Demiştim peki ne oldu:

Sabah yorgun ve uykuyu alamadan uyanmak, kalktığımdan beri çalışmak ve öğün arasını fazla tutmak tansiyonumu düşürdü. öğlen bir gibi yattım 4:30 gibi kalktım. sersem gibiydim, baş ağrım geçmemişti ve hala inşaat gürültüsü vardı.

Bu halde bugün Leslie ve Jillian yapmak mümkün olmadığı gibi sağlığı sabote etmek olcaktı o yüzden yemek hazırlayana kadar ARA ÖĞÜN: yarım şişe (130ml civarı) orman meyveli kefir içtim.

dağınık mutfağı, çamaşırları, salonu topladım ki gözüm gönlüm açılsın. çamaşır attım makineye. yemek hazırladım.

ÖĞLE: öğle diyorum da günün son ana öğünü. 3 ızgara köfte, yarım kabaktan zoodle (salata soyacağıyla kesilmiş ve az yağ ve sicak su ile noodle gibi pişirilmiş kabak, zucchini+noodle'dan geliyor çakma adı), 1 kase yoğurtlu az zeytinyağı ve pul biber soslu kereviz salatası (nasıl özlemişim kereviz salatasını!), 2 wasa.

Fiziksel aktivite: Akşam üzeri eşimle eve yakın park ve yürüyüş alanı olan bir alana gittik. Hem temiz hava aldım hem de 35 dakika açık havada yürümüş oldum. Hiç yoktan iyidir. :)

yürüyüşten sonra bir double espresso macchiato içtim. zehir gibiydi. :) bir dahakinde hakkımı ristretto bianco'dan yana kullanırım. :)

Sonra market alışverişi ve ev.

Şimdi günlük raporumu giriyorum, bir az önce ağzıma sadece bir adet çiğ kaju attım.

Sıvı alımı: Çok az yeşil çay (içerken tansiyonum düşünce bıraktım çayı), 1,5 litre su (500ml'si ingiliz karbonatlı)

Daha dinlenmiş, daha enerjik günlere :)

25 Mayıs 2013 Cumartesi

1. hafta 6. gün

sabah inşaat gürültüsüyle uyandım, kalkar kalkmaz 500 ml ingiliz karbonatlı su içtim.

bir saat sonra kahvaltımı yaptım.

KAHVALTI: 2,5 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 tatlı kaşığı buğday kepeği, 5 çilek, 1,5 paket sade activia, 10 badem, biraz toz tarçın ile hazırlanmış müsli. (9:30)

ARA: 1 orman meyveli activia (13:00)

ARA: 1 avuç karışık kuruyemiş: kaju, antep fıztığı,tuzlu badem,yer fıstığı

ÖĞLE: mangal yaptık açıkhavada arkadaşlarla. 4-5 dilim ızgara sucuk, zeytinyağlı çoban salata ve zeytinyağlı roka salatası, yarım avuç yer fıstığı (bu öğüne öğle diyorum ama günün son öğüne olacak kadar geç bir öğün oldu)

Fiziksel aktivite: bugün açıkhavada arkadaşlarla geçti, evde de çalışmamla ilgileneceğim o yüzden bugün ficudu dinlendiriyorum. :)

Sıvı alımı: 1 kupa yaseminli yeşil çay, 1 kupa mate çayı, 1,5 litreden fazla su, 1 fincan sade türk kahvesi

Reglim bittikten iki gün sonra tartılmak istiyorum, inceldim gibi hissediyorum. :)

24 Mayıs 2013 Cuma

Tünelin sonunda ışık var mı?

düzgün beslendiğim, kasmadığım, her gün yürümeye başladığım için çok memnunum AMA aynaya baktığımda ya da bacaklarıma o yerleşmiş kütük gibi görüntüyü gördüğümde bunlar nasıl incelecek, görecek miyim o günleri demekten alıkoyamıyorum kendimi..

Bir sürü insan başarmış madem ben de inceleceğim elbet..

23 Mayıs 2013 Perşembe

1. hafta 5. gün

04:50'de uyandım, kendime gelip kalktığımda 5 olmuştu. koşarak lap top'ı açıp, biraz masada sürünüp kanepede yatar pozisyonda arada uykuya dalarak 8:20'ye kadar çalıştım-uyudum.

kendime gelince bir büyük bardak ingiliz karbonatlı su içtim.

10:30 civarı kahvaltı.

KAHVALTI: 1 tam+3 beyazla kırmızı pulbiberli çırpılmış yumurta, bir kase maydanoz salatası, zeytinyağlı, limonlu ve bir domatesli, 3 malta eriği.

ÖĞLE: 1 tabak patlıcanlı, kabaklı, domatesli, biberli sebze yemeği, 1 orta boy salata kasesi cacık (zeytinyağı eklenmiş)

Vitamin&Besin Desteği: 1 centrum hapı

Fiziksel aktivite: Gün ortası açıkhavada 30 dakika yürüyüş, akşam açıkhavada 80 dakika yürüyüş

AKŞAM: Yürüyüş, duş derken saat 9'u buldu. Akşam yemeği yesem mi yemesem mi derken yarım avuç çiğ badem yedim akşam yemeği niyetine.

Sıvı miktarı: 1,5 litre su (250ml'si ingiliz karbonatlı), 2 kupa yaseminli yeşil çay

1. hafta 4. gün

06:50'de kalktım.

Sabah bir kupa su.

KAHVALTI:  geceden hazırladığım bir kavanoz içinde buzdolabında muhafaza ettiğim, 1 orta boy muz, 3 ç.k. yulaf ezmesi, 2 tatlı k. buğday kepeği, 2 sade activia, 10 badem, bol tarçınlı müsli.

günlük sıvı miktarı:2,5 litreden fazla ingiliz karbonatlı su, 1 kupa yaseminli yeşil çay

ÖĞLE: marul, havuç, kırmızı lahana, iki kaşık kısır, sote tavuk, 1-3 dilim salatalık turşusu, domates, salatalık ile hazırlanmış salata. (kampüsteki kafelerden birinden, malzemelerinin ve tavuğu pişirme yönteminin çok sağlıklı olduğunu sanmıyorum maalesef)

Öğle yemeğinden 2 saat sonra bir kupa yeşil çay

ARA: 1 tane orman meyveli activia

AKŞAM: 1 tabak kuşbaşı tavuklu, patlıcanlı, biberli, kabaklı fırın yemeği, 1 orta boy salata kasesi salatalık ve bol maydanozlu, zeytinyağlı, limonlu salata

Akşam yemeğinden sonra 1 saat açık havada tempolu yürüyüş

ARA: 1 orman meyveli activia, 9 badem (çalışmak için normalden geç yatacağım o yüzden yedim ama düşündüğüm kadar geç yatmadım, bu öğünden 2,5 sa sonra yattım)

Yürüyüş rutini pek güzel oldu. :)



21 Mayıs 2013 Salı

1. hafta 3. gün

7:00 civarı uyandım

Kalkar kalkmaz bir su bardağı su.

Alkali muhabbeti yüzünden sudan yarım saat sonra 1 çay bardağı kefir (tarçın eklenmiş), 8 badem.

Sonra da yürüyüş! :)

Fiziksel aktivite: Sabah açıkhavada 1 saat tempolu yürüyüş

KAHVALTI: 1 tam+2 beyazdan çırpılmış yumurta, üstüne biraz ketentohumu ve kırmızı pul biber, zeytinyağı gezdirilmiş söğüş domates, 1 dilim çavdar ekmeği

ÖĞLE: Bulgur pilavı, taze fasulye, 1 kase yoğurt (market yoğurdu) (iki gündür bulgur, öyle denk geldi.)

ARA: yarım avuç badem, çeyrek çay bardağı kefir (bitmiş maalesef)

ARA: orman meyveli activia

AKŞAM: 1 kase AOÇ yoğurdu, 3-4 ceviz, deniz tuzu ve kırmızı pul biberle hazırlanmış büyükçe bir semizotu salatası.

Günlük sıvı miktarı: 2 büyük kupa yaseminli yeşil çay, 2 kupa vanilyalı siyah çay, 1.5 litreden fazla su

hedef koymak

kilo hedefi koymak, hedefi takıntı haline getirip hedefe varamadığında demoralize olmaya neden olabilir ama bana uzun yolumda kendimi iyi hissettiriyor açıkcası..

rasyonel hedefler mi bilmemekle birlikte benim için önemli tarihlerde hedeflere yaklaştığımı görmek güzel olacak.

1 haziran: 69

9 haziran: 67.5

15 haziran: 66

22 haziran: 64.5

1 temmuz: 62.5

27 temmuz: 58

12 ağustos: 55

24 ağustos: < 55

2 eylül: 54

30 eylül: 52

14 ekim: 51

28 ekim: 50

1 aralık: 49

31 aralık: 48

bu kadar düşük kiloları hedeflememin nedeni hamile kalmadan önce olabildiğince düşük ağırlıkta olmaya çalışmak. ama bu işler metabolizma, sağlık, kader, kısmet tabii. :))

20 Mayıs 2013 Pazartesi

1. hafta 2. gün

Sabah kalkar kalkmaz tartıldım. Tartıyı güvenilir olsun diye tanita'dan aldım ama yağ oranı ölçümünde sıkıntı var sanırım. ya da vücuttaki su oranı beslenme vs bu oran bi günde değişebiliyor bilmiyorum..

ağırlık: 75
 Dünden bugüne tartıda 1,4 kilo eksilmişim. bu tabii ki yağdan vs değil, homini gırtlak yenen 3 günden sonra insan gibi yiyince ve bağırsaklar da çalışınca olan bir şey. yine de iyi hissettirmedi mi? hissettirdi.

düğünden bir sürü fotoğrafım var. ayda bir o elbiseyi giyip fotoğraf çektirip nereden nereye geldiğimi görmeyi planlıyorum.

bu arada kol nasıl erir acaba? kollarım benim değil başkasının sanki.. nasıl eriteceğim onları diye düşünüyorum kara kara...

Neyse bugüne geleyim tekrar:

KAHVALTI: Ofiste Activia Kahvaltı Zamanı (müslili, üzümlü probiyotik yoğurt), 2 gün kurusu, 7 badem, activia'ya tarçın da attım. (bu bayıldığım bir kahvaltı şekli değil sonuçta işlenmiş gıda, içinde tatlandırıcı var, koruyucu var vs ama zamanım yoksa düzgün bir kahvaltıya olabilecek en makul tercihi yapmalıyım v ekampüste sabah kahvaltısının diğer alternatifleri Starbucks'ın bol kalorili tuzluları, kantinlerde satılan tost, açma ve poğaçalar maalesef. yok ki şöyle omlet yapan bir yer..)

ARA: coffee break'te tüm hamurişleri, tatlılar, gazlı içecekler arasında en makul (kalorisiz değil) seçenek kuruyemiş tabağıydı. badem, antep fıstığı..

ÖĞLE: kongre salonundan yemekhaneye geçtim direkt, mönüde ne olduğunu bilmeden.. Domates çorbası, bulgur pilavı, kurufasulye ve AOÇ yoğurdu vardı. bilsem gitmezdim. safi karbonhidrat.. ama yemekhane porsiyonları normalden küçük tek tesellim bu.

ARA: Eve geçince 1 kayısılı activia

AKŞAM: 18:00 civarı yedim. 1 tam+2 yumurta beyazından omlet, domates, taze nane ve az zeytinyağlı söğüş salata, 2 wasa tam tahıllı (wasa sandwich değil sade duz sunta gibi wasalardan), 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir, 4 ceviz içi

ARA: 3 malta eriği, tarçın eklenmiş bir bardak kefir

Fiziksel aktivite: Açıkhavada 1 saat tempolu yürüyüş

Günlük sıvı miktarı: yaklaşık 2 litre su

öz hakiki 1. hafta 1. gün

20 Mayıs 2013, 10 haftalık bedeni, zihni, alışkanlıkları düzeltme maratonumun başlangıç günü.

Bu süreçte doğumgünüm, tez jürim, evlilik yıldönümüm, çok sevdiğim bir arkadaşımın düğünü, çok sevdiğim bir dostumun nişanı, Ankara'da Toscana havası yaşatan bir havuzda geçirilecek günler ve canım 2013 baharı ve yazı var. Şu hayatta en önemli iş hayatın hakkını vermekse ve hayat kutlamalar, sınavlar, stres, heyecan, mutluluk, yorgunluk, coşku, başarı, başarısızlık gibi birbirinden farklı bir sürü şeyi bir arada sunuyorsa, ideal şart arayışı diye bir şey yok. Kilo vermek için hayatımdan herşeyi bırakıp ayırabileceğim bir dönem yok, olmasın da! O yüzden stres, mutluluk ve mutsuzluk yaşadığımda saçma sapan yeme alışkanlığından kurtulmak da bu dönemin ödevi.

Bana kolay gelsin..

Bugün uykumu pek alamadan uyandım. kampüsteki market henüz açılmamıştı, starbucks'tan musli (fahiş fiyatlı, mısır şuruplu!) ve naneli yeşil çay aldım oturdum. sonrası mini market alışverişi ve ofise geçiş.

KAHVALTI:   Starbucks meyveli müsli+kayısılı activia

ÖĞLE:  1 kase domates çorbası+hellimli salata

AKŞAM:   Taze fasulye, bulgur pilavı, cacık (anne yemekleri)

Fiziksel aktivite: 70 dakika açıkhavada yürüyüş

ARA ÖĞÜN: 1 kayısılı activia, 5 badem

Ofisten çıkmadan gelen mail'le 
 aydır çalıştığım ve uzamasını beklediğimiz projenin uzamayacağını öğrendim. Maddi olarak hiç iyi olmadı benim için. Rahat bir yaz olmayacak. Ek gelir iyiydi.. Ama bilgim, donanımım, tecrübem cebimde. Maddi durumları düzeltmek için çalışmaya devam.


Sıvı: 1 kupa naneli yeşil çay, 1 litreden biraz fazla su

n'oldu ne bitti?

Cuma günü ne yediysem yazdığım mode'dan aman ne bulursam yiyeyim ruh haline geçtiğimden beri Tazmanya Canavarı hızı ve estetiğiyle ne bulursam yedim. Ben kendimden neyin acısını çıkartıyorum belli değil.

Düğün şahaneydi, İstanbul çok güzeldi, insanın sevdiği ve özlediği akrabalarıyla güzel nedenler için bir araya gelmesi şahane. Düğün fotoğraflarımdan durumumun vehimetini bir kere daha gördüm. Yüzüm güzel, ruhum güzel şeklinde es geçtim zira kendime acıyamayacak kadar çok işim var. Kilo, tez, proje, ailevi sorumluluklar, ev vs vs..

Geçenki başlangıcı değil şuraya yazdıklarımı ve bugünü 10 haftalık maratonun başlangıç noktası olarak düşünüyorum.

Su içmemenin, hamuru şekeri abartmanın sonucu olarak sabah işe gitmeden aç karna kendi evimdeki yağ oranı ölçen tartıyla yaptığım ölçümü paylaşıyorum:

20 Mayıs 2013 Pzt:

Ağırlık: 76.4

yağ oranı: %32.1

Su oranı: 48.5


17 Mayıs 2013 Cuma

yaz ve düğün anksiyetesi

Yarın kuzenimin düğünü var. Geçtiğimiz cumartesi siyah bir kokteyl elbisesi aldım. Dobik dobik gidiyorum en sevdiklerimin düğününe. Aferin bana. Neyse bu son olsun..

1. hafta 2. gün

sabah 7:50 gibi uyandım.  aç karna annemlerin tartısıyla tartıldım, 74,1 çıktım. mutlu oldum. 70'e ne kadar yakın  60'lara da o kadar yakın demek çünkü. ve ben eylülden beri 60lı kiloları görmedim.

pazartesi günü kendi evimde, yağ ve su oranını ölçen tartımla da tartılacağım ve benim asıl hereket noktam o tartıda gördüklerim olacak. geçen hafta %33 küsur yağ oranını gördüm.. derdim o yağdan kurtulmak ne de olsa..

neyse efendim 9:30 gibi yaptım kahvaltımı.

kahvaltı: 1 tam yumurta, 2 yumurtanın beyazı ve baharatlarla yapılmış çırpılmış yumurta, bol maydanoz ve bir domatesli biraz zeytinyağlı salata, 1 ceviz, 3-4 uno kepekli stick, 2 malta eriği.

ara: bir küçük su bardağı kefir (tarçın eklenmiş), 7 badem, 16 kiraz (miktarını bileyim diye sayıyoru

ne güzel değil mi sonra projeden gönderilen iki quiz'i yola çıkmadan tamamla, tamamlarken de acık..

ara: çiğ badem, kavrulmamış fındık, incir kurusu, pekan cevizinden oluşan yol ve şehirdışı ara öğünleri için aldığım karışık kuruyemişten baya bi yedim. minik bir çerez kasesine yakın. 1 tane etiform pirinç patlağı yedim.

proje yüzünden yemek yiyemeyince 3 pirinç patlağı daha yedim.






16 Mayıs 2013 Perşembe

ilk günün ertesi

rüyamda 'yine' sağlıksız şeyler yediğimi, daha yeni çıktığım yolu da kendimi de sabote ettiğimi gördüm. gece pc başında çalışırken "off dayanamayacağım" deyip 'yine' ne bulursam ağzıma tıkıştırıveriyordum. sabah uyandığımda, "blog bile açtın disipline olmak için ama ilk akşamdan bozdun, yuh artık sana" diyordum kendime. sonra aydım. bilinçaltım neyle meşgulse, neden korkuyorsa onun rüyasını görmüştüm. yani ilk günü ve en önemlisi geceyi istediğim gibi atlattım. sorun yok. bugün yola devam.

1. hafta 1. gün

8:00 gibi işteydim. Lor peyniri, 1 domates, 10-13 badem, zeytin ezmesi ve 5-6 uno kepekli stick galeta (galeta dediğime bakmayın çubuk krakerden biraz tombul skinny galetalar bunlar :) )  ile kahvaltımı yaptım.

ara öğün: 2-3 uno kepekli stick galeta, 1 kupa yeşil çay

öğle: 1 kase domates çorbası, hellimli salata (ızgara hellim, marul, kırmızı lahana, zeytin, mısır, domates, salatalık) (kampüsteki bir cafe'den sipariş ettim)

ara: 2-3 uno kepekli stick

ara: 3 gün kurusu, 10-12 badem

akşam: (dışarda yedik) 2 ızgara tavuk kanadı, bol soğansız çoban salata, bir bardak ayran

ara: tarçın serpilmiş orta boy bir muz, 3 ceviz, biraz beyaz peynir, yeşil çay

1,5 litre civarı su

arabayla evden işe, işten eve, eve gelince de pc başında proje çalışması. sıfır hareket.


bu blogun amacı nedir?

Merhaba, 

Benim artık yazmaktan sıkıldığım, yazarken kendimi junior S.ibel C.an gibi hissettiğim kilo alıp verme hikayemle merhaba.

Yazmaktan sıkılmamın nedeni yüzleşmekten sıkılmak değil, istikrarsızlıktan dolayı hikayemin hiç stabil olmaması ve çok uzun olması.

Tombiş bir bebeklik. Zayıf bir çocukluk. Adolesanlığın ilk etabından sonra Orta 3'ten itibaren (şimdinin 8. sınıfı sanırım?) artan bir iştah ve kilo alma durumu. Kilo aldıkça kendine kızan, kızdıkça yiyen bir genç kız. Lisede 80'i gördüğüme eminim. Sonra üniversiteye başlama ve üniversitenin 3. yılında diyetisyen eşliğinde 84'ten 62'ye düşme. Ne güzel değil mi? Sonra yedi kilosunu yurtdışına 6 haftalığına yaz kampına gidince alma. Dönünce kilo almaya devam etme. maksimum kiloyu 76'da sabitledikten sonra 2006-2012 arasında sayısını unuttuğum kereler 62 ike 75 civarında gidip gelme. 6 ay 38 bedensem 3 ay 42 beden kalan üç ay da 40 beden bir yılı tamamlayabilme.. Tekrar 67'yi zorladığım bir dönemde aşık olup, ilişkinin getirisiyle ohh evde film izleyelim izlerken popcorn bira içelim, hadi şarap açalım, hadi sen bir kokteyl yap, aaa canım şunu istedi derken 73'e fırlama.. 73'ü zorladığım yaz, 2011, sevgilimin de durumdan rahatsızlığı belirtmesi benim de hak vemem ve sadece nişan için 66'ya düşüp kendi düğünüme 73 kilo gitmem.. Nasıl bir 73 kilo ise 36 beden  gelinlik giydim o ayrı.. (Bu arada boy 1.62-1.63 civarı. Vücut yapım atletik olduğundan geniş omuz, yüzme vs, bu boyda 60 kiloyken 36 beden giybilmem de ayrı bir enteresanlık olarak not düşülsün)

Şu anda durum nedir? Neden buradayım?

Kendi düğünüme bile gayet kilolu gitmem, kendime, aileme, sevgilime verdiğim sağlığıma, kiloma dikkat edeceğime dair sözleri en fazla 2-3 hafta tutabildim. Geçtiğimiz eylülde Karatay diyetiyle 6 kilo verdim sonra Karatay beni baydı ve junk food, binge eating vb bilimum rezillikle 76nın üstüne çıktım. Sonrasında ise diyet yapamama durumuma Karatay'daki ara öğünsüz beslenme biçimi mi yoksa günde 4-5 öğünlü klasik diyetisyen beslenmesi mi doğru soruları eklendi. Bu konuda kafa karışıklığım ve sinirim hala devam ediyor. Birbirinden bu kadar farklı beslenme biçimleri bu konuda deney yapma, bilimsel verileri sınama şansı olmayan bizlerin önüne konuluyor. Sonrası kafa karışıklığı, çaresizlik, mutsuzluk, demotivasyon vs vs.

Neyse 30'a girmeme günler kalmışken kesin ve onaylanmış beslenme biçimi arayışımı "yaa bu işi yapan insanlar nasıl yapmış, başaranların yaptıklarına bak sen de!" noktasına çevirdim. Instagram'daki "clean eating" etiketli resimler, spor günlükleri ve sevgili Aslı bana ilham verdi. Gözümün önünde düzenli bir günlük, fikir alabileceğim bir platform olarak son çare blog açtım. 

Kendime 10 haftalık bir hedef koydum. Bu 10 haftada zayıflama hedefi değil, 10 hafta istikrarlı bir şekilde düzgün beslenmek ve spor alışkanlığı elde etmek. 10 herşeyin doğru düzgün yapıldığı hafta ile bir yaşam tarzı oturtmak ve tabii ki o 10 haftanın sonunda tatilime kendimden daha memnun çıkmak!

  • gece yemelerimi bırakmak
  • gizlice kalorili şeyler yeme huyumdan kurtulmak (bu huyum insalık onuruna aykırı derecede rezil :) )
  • bedenime dair sürekli memnuniyetsizlik halimi emek verip sağlıklı bir beden algısına çekmek
  • metabolik rahatsızlıklardan korunabileceğim bir yaşam biçimi benimsemek
  • yağlı ve hımbıl değil fit ve dinamik bir bedene sahip olmak
  • dönemsel değil tüm zamanımın %80'ini doğru yiyecek seçimleri ve fiziksel aktiviteyle geçirmek
  • zayıfladığım dönemde yaptığım dolap temizliği sonucu dolabımı kaplayan 36-38 beden giysilerimi giyebilmek, şu anki kilomda amca girdiğim bir kaç giysinin kısırdöngüsünden kurtulmak, giyecek masrafından da kurtulmak
  • örtünme amaçlı değil kendimi ifade edebileceğim şekilde giyinmek
  • hormon değerlerimi, vitamin ve mineral değerlerimi sağlıklı sınırlarda tutmak
  • bir kaç yıla düşündüğüm hamilelik için sağlıklı bir beden hazırlamak
  • mutlulu da mutsuzluğu da yiyecekten çıkarma anlayışımdan kurtulmak 
  • bana çok destek olan ama onlarca kez söz verip sözümü tutmadığım eşimin bu konuda güvenini kazanmak
  • kilo sorunum ve yeme bozukluğumla paralelikleri olduğunu düşündüğüm erteleme ve atalet alışkanlıklarımdan kurtulmak (bunlar hayatımı ciddi biçimde etkiliyor..)
  • sürekli bir kilo verme gündemine ve ajandasına sahip olmaktan kurtulmak
  • kendimin ve en sevdiklerimin özel günlerini "ne giyeceğim ben şimdi yaa" hezeyanıyla kendime zehir etmemek

gibi hedeflerim ve motivasyon kalemlerim var!

Şu anda blogu yazarken kazınan midemi, dolapta bulunan abur cuburlarla değil, sabırla hazırladığım üzerine tarçın serpilmiş bir orta boy muz, 3 ceviz ve yanına birazcık beyaz peynirin yer aldığı tabakla doyurmam bile, blogun, "yazmaya ve yazdığınla yüzleşmeye yüzün olsun" faydasının ilk getirisi olabilir! :)

Bu konuda söyleyecek çoook şeyim var ama laf değil eylem diyor, 10 haftalık maratonumu başlatıyorum.

D.